Вести

LETNJI KAMP MEDIJSKE PISMENOSTI

LETNJI KAMP MEDIJSKE PISMENOSTI

U okviru projekta DIGITALNI POGON organizovan je Letnji kamp medijske pismenosti na Kopaoniku u hotelu Rtanj od 15. do 20 avgusta 2019. godine.

Projekat realizuju i  podržavaju Novosadska novinarska škola, Biblioteka plus i Delegacija EU u Srbiji.

Učestvovalo je šezdeset učenika srednjih škola iz deset gradova Srbije (Bačka Palanka, Kikinda, Beograd, Loznica, Veliko Gradište, Kragujevac, Požega, Kruševac i Vranje). Pratilo ih je oko dvadesetak profesora mentora.

Teme u fokusu  ovogodišnjeg kampa bila su projektna nastava i dokumentarni film. Najveći deo vremena bio je predviđen za izradu video radova na slobodnu i zadatu temu.

Održana su predavanja sa temama iz etike i ekologije medijskog sadržaja, o projektnoj nastavi i inovacijama u nastavi uz pomoć informacione tehnologije. Uz stručne predavače i voditelje vodjene su uspešne debate. Prikazana su dva dokumentarna filma kako bi učenici mogli da se bolje upoznaju sa ovom medijskom formom.

Od 60 radova stručni žiri je odabrao 10 najboljih i nagradio knjigama. Proglasio je za pobednički, rad iz Kikinde, a među najboljima su se našla i dva rada iz naše škole. Sara Milanović, učenica II 7, sa radom Rtanjske visine (slobodna tema-priča iz kampa) i Ognjen  Cvetković, učenik II 7, sa radom Sajber kriminal ( zadata tema – prikazivanje odabrane lekcije). Pohvaljeni su svi radovi. Jovana Živančević, učenica, II 1,  aktivna je bila u debatama. Izuzetan je uspeh naših učenika s obzirom da su im konkurencija bili učenici gimnazija.

Učenici su kroz tri različita zahteva vežbali i snimali javni nastup. Bilo je vremena za zabavu i lepo druženje.

Stručnu pomoć i podršku našim učenicima su pružile Gordana Lukić, profesorka i bibliotekarka i Brankica Milanović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

DIGITALNI POGON, projekat koji podstiče transformaciju školske biblioteke i razvoj medijske pismenosti, preciznije medijske kreativnosti i medijske kritike, nastavlja se i sledeće godine i sa učenicima osnovnih i srednjih škola. 

Facebooktwittergoogle_plusmail