Вести

Антидруштвеност медија

Антидруштвеност медија

У петак, 6. марта 2020. године, у школској библиотеци одржан је семинар под називом Антидруштвеност медија у оквиру пројекта Дигитални погон. Носиоци пројекта су Новосадска новинарска школа и Библиотека плус уз подршку Делегације Европске уније у Србији. Семинар је намењен професорима, стручним сарадницима, директорима школа, као и заинтерeсованим ученицима.

Први предавач др Далибор Петровић је одржао предавање са темом (Анти)друштвене мреже и медијска писменост. Др Тамара Вученовић је говорила о технодруштвеном животу и школској библиотеци. Треће излагање са темом Књига нам  (ни)је потребна имао је Зоран Хамовић, директор и главни уредник Издавачког предузећа КЛИО, такође и представник невладине организације Библиотека плус.

Семинару су присуствовали поред ученика и професора из наше школе, и гости из других средњих школа.

Медијска и информациона писменост, као и медијска култура су имеперативи времена у коме живимо. Семинар је био прилика да се чује како на добар начин користити и пратити медије и савремену технологију и притом одржати друштвени живот у реалном свету. Такође, и како их користити у наставном процесу, уз посебно истицање незаменљивости књиге у образовању.

Препоручене су и књиге које говоре о овим темама:

  1. Мери Чејко СУПЕРПОВЕЗАНИ
  2. Сива Вардијанатан АНТИДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ
  3. Шери Теркл САМИ ЗАЈЕДНО
  4. Александар Луј Тодоровић ДИСКУРС НОВИХ ТЕХНОЛОГИЈА
  5. Марчело Фоа ГОСПОДАРИ МЕДИЈА
  6. Џозеф Тјуроу МЕДИЈИ ДАНАС (1 и 2)
  7. Енди Радок МЛАДИ И МЕДИЈИ

Наша школа је 2014. године учествовала у пројекту ИНТЕРНЕСТ који се бавио медијском писменошћу. И у пројекту ДИГИТАЛНИ ПОГОН се нашла заједно са девет гимназија и десет основних школа из Србије. Уз заинтересоване и талентоване ученике у оба пројекта су и професорке Гордана Лукић, Слађана Ђорђевић, Бранкица Милановоћ и Данијела Илић.   

Facebooktwittergoogle_plusmail