Вести

Ми у „Вечерњим новостима“

Ми у „Вечерњим новостима“

80 GODINA EKONOMSKO-TRGOVINSKE ŠKOLE U KRUŠEVCU: Dostojni naslednici akademaca

V. N. | 22. maj 2019. 06:02 | Komentara: 0

U Kruševcu svečano obeleženo 80 godina rada ekonomsko-trgovinske škole. Osnovana Ukazom kralja Petra Drugog, danas se ponosi sa 927 učenika

 Foto S. Babović

Foto S. Babović

SRODNE VESTI

EKONOMSKO-trgovinska škola u Kruševcu je proslavila 80 godina postojanja, odnosno od donošenja Ukaza kralja Petra Drugog i kraljevskih namesnika o formiranju Državne trgovačke akademije u čijim klupama danas ima 927 učenika.

– Naši učenici tradicionalno blistaju na republičkim takmičenjima iz ekonomske grupe predmeta, te pravnih i drugih stručnih oblasti, čak i u konkurenciji sa gimnazijalcima. Pored toga što nam maturanti postižu odlične rezultate na prijemnim ispitima, ovdašnji bivši đaci su predavači na departmanima ekonomskih i pravnih fakulteta, te na vodećim pozicijama u Svetskoj banci i u privredi – kaže direktor Vladimir Tomašević, i naglašava da se nastava organizuje za buduće ekonomske, pravne i tehničare obezbeđenja, komercijaliste, poslovne i finansijske administratore, te trgovce.

I, posle polaganja prijemnog ispita, svake godine na adresu škole pristigne i do 40 molbi za upis prekobrojnih…

Dragoceno svedočanstvo o istorijatu ove obrazovne ustanove se čuva na požutelim listovima starih periodičnika, a profesor srpskog jezika i književnosti Brankica Milanović kaže da novije uspehe beleži list pod naslovom „Etik“.

Učenje u savremenim kabinetima

Nesvakidašnji jubilej je obeležen organizovanjem Međunarodnog sajma virtuelnih preduzeća, izvođenjem predstave Dramske sekcije, simulacijom sudskog procesa, te sportskim turnirima i svečanom akademijom u Kruševačkom pozorištu, a nisu zaboravljeni ni bivši profesori.

– Volim da dođem u školu, pa rado prihvatim da ponekad zamenim nekog kolegu – kaže penzionisani matematičar Svetolik Ružić. – Ovde je sve uvek bilo kao u pesmi, od leta 1976. kada sam prvi put poneo dnevnik Ekonomske škole, pa do kraja radnog veka. 

Nekadašnja nastava Foto Arhiva škole

PONOS

U ZEMLjOTRESU koji je Kruševac pogodio 1972, škola je ostala bez adrese, a nova zgrada je sagrađena tri godine kasnije, sa savremenim kabinetima i – kao jedna od tada retkih u užoj Srbiji – računarom i mašinom za automatsku elektronsku obradu podataka u nastavi.

Deo profesorskog kadra

ANKETA: ZAŠTO STE UPISALI BAŠ EKONOMSKO-TRGOVINSKU ŠKOLU?

ANDRIJA RAKIĆ (18), ekonomski tehničar

– U EKONOMSKU školu sam se upisao jer su je pre mene završili brat i sestra koji su već zaposleni. Kada budem na završnoj godini, odlučiću o daljoj budućnosti, ali već sada znam da će to biti neka ekonomska oblast.

BRANISLAV RADENKOVIĆ (18), ekonomski tehničar

– MOJI roditelji su diplomirani ekonomisti, pa nisam imao mnogo dilema prilikom upisa. Inače, lane sam bio deo tima koji je na preduzetničkom takmičenju osvojio prvo mesto u Okrugu, a četvrto na nivou čitave Srbije.

Vladimir Tomašević, direktor

STEFAN PETKOVIĆ (18), ekonomski tehničar

– MNOGO mi znači praksa tokom školovanja, a prošle godine smo se kao budući preduzetnici nadmetali projektom uzgoja domaćih životinja na ekološki način. Sada se takmičimo projektom startap centra…

KATARINA NIKOLIĆ (18), poslovni administrator

– U OVOJ školi se usavršavam u mnogim oblastima, ali me ljubav prema glumi nije napuštala. Nedavno smo imali premijeru predstave „Balkanski špijun“, pa razmišljam da kasnije ipak studiram glumu.

izvor: Večernje novosti (http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:796019-80-GODINA-EKONOMSKO-TRGOVINSKE-SKOLE-U-KRUSEVCU-Dostojni-naslednici-akademaca )

Facebooktwittergoogle_plusmail