Вести

Горење народа

Иако сaм наслов беседе наводи на то да ћу вам говорити о проблемима народа, нације, државе, о неким несрећним политичким темама и проблематикама, ја ћу се овог пута ипак окренути нечему битнијем. Питате се сигурно шта је то Србину светије од политике? Ја ћу вам рећи да је то музика.

Кроз целокупан развој људске врсте провлачи се музика као неизоставан део. Још од првих звукова у првобитној заједници, па преко античких лира и средњевековних трубадура, па све до данашњих најразличитијих жанрова, музика обликује свест једног народа.

Она је та која у људима буди осећања, која нас наводи на акцију и тера да се замислимо.

Да ли можете да замислите одлазак косовских јунака у бој без „Христе Боже“, пробој Солунског фронта без „Тамо далеко“, четнике и партизане без „Марша на Дрину“ и „По шумама и горама“, протесте деведесетих без „Хоћу да знам“. Незамисливо зар не?

Као што видите, сваки битнији догађај у српској историји имао је своје песме, свака генерација своју музику. Наши родитељи одрастали су у духу ЈУ рока и праве народне музике. Њих су обликовали: Азра, Рибља чорба, ЕКВ, Филм и многи други. Нису постали савршена генерација али барем имају успомене, имају нешто на шта су поносни, што су пренели на своју децу.

Најзад стигосмо и до деце, до нас. Време је да видимо каква то музика обликује нас. Иако су деведесете, у којима смо рођени, за српски народ синоними зла, мора се признати да су оне један од најплоднијих периода за развој музике. Тада је дошло до хиперпродукције различитих жанрова. Поред ЕКВ-а, Дисциплине, Партибрејкерса, долази до стварања такозваног „српског чуда“. Да, добро претпостављате, то чудо је турбо-фолк. Некако од свих генијалних бендова и музичара, најбоље је прошло управо чудо. Не само да турбо-фолк доноси највећи профит, већ је и омиљени жанр данашњих генерација.

Но, пре него што почнемо да критикујемо, могли би смо да видимо шта је заправо турбо-фолк. Најбољу дефиницију дао нам је музичар Рамбо Амадеус у истоименој песми. „Фолк је народ. Турбо је убризгавање горива под притиском у цилиндар мотора са унутрашњим сагоревањем. Турбо-фолк је горење народа. Свако поспешивање тог сагоревања је турбо-фолк, разбуктавање најнижих страсти код хомо сапиенса“.

Управо бесмисао и простота ове музике утицали су на њену популарност. Популарност бесмисла и простоте утицали су на то да данашње генерације постану просте и бесмислене. Да постанемо најизгубљеније генерације у историји Србије.

Ова моја беседа није позив на очајање, на нихилизам. Она је позив да ми као генерације чије време долази најзад почнемо да стварамо своје песме, своје химне, да стварамо оно што ће нас водити, јер како каже Бетовен „Музика је откриће веће од све мудрости и филозофије“.

Андрија Јовановић IV7

Facebooktwittergoogle_plusmail